Haai! Welkom bij de vissen.

Haai!

Welkom op de pagina van de vissen.

Deze week zijn we in groep 1-2 bij de vissen gestart. Het is allemaal even wennen. Niet alleen voor de (nieuwe) kinderen, maar ook voor de juffen.

Om elkaar beter te leren kennen zijn wij gestart met het thema ‘dit ben ik’ en 'vissen'. De komende weken zullen we met dit thema blijven werken.

Ook in de klas valt er veel te ontdekken. Welk speelgoed is er? Welke materialen staan er in de kasten? Wat zijn de afspraken? Rustig aan gaan we de kinderen wegwijs maken in de vissengroep. Stap voor stap zullen de kinderen de komende tijd kennis maken met de routines en de materialen.

Op deze pagina kunt u informatie, foto’s, liedjes e.d. lezen uit onze vissengroep. Maar u bent natuurlijk ook van harte welkom om na schooltijd een kijkje in de klas te nemen. Kom gerust binnen.

Veel lees- en kijkplezier gewenst!

Juf Anouk, juf Viona en juf Lida

In de bonen....

De maand april waren we helemaal in de bonen...

Maar voor het zover was mochten we eerst iets maken voor om het bonenpotje.

Bonen moeten eerst een nachtje weken in het water.

Zoek de verschillen, tussen een gewone en een gewelde boon.

Planten maar….!

Je hebt sperziebonen, snijbonen en ….?????

Hù…, een boon die rammelt?

Maar waar zijn er nu de meeste van… en waar de minste?

Tàdáá…, 10 kleine doperwtjes op een rij! “Nee hoor juf…, die groeien dus NIET in potjes bij de supermarkt!”

 

 

Zou er misschien ook iets in de andere bonen verstopt zitten…?

Maar waarom heet een snijboon nu eigenlijk SNIJboon?

Ontdekken maar!

 

 

en daarna koken!

     

 

Maar eerst wel even kopen bij de groentekraam.

“Mmmm lekker bonensoep!”

 

Om te groeien heeft een boon aarde, zon en regen nodig. We beelden dit even uit met een liedje.

 

Thema "ziekenhuis"

En als vanzelf ging ‘het jaar’ over in ziek zijn, een thema die de kinderen enorm aansprak!

 

Thema "het nieuwe jaar"

Het nieuwe jaar zijn we goed gestart met……., wat is nu eigenlijk een jaar en wat is tijd…?

Waar bestaat een jaar allemaal uit….? Seizoenen, maanden, dagen, uren…,  je zal bijna de tel kwijt raken, dus hebben we maar een overzichtje gemaakt op het bord.

Ook zijn we de dagen gaan tellen; de losse, de tientallen net zolang we tot de 100 zijn. “Hé juf dat zijn 10 bosjes van 10!” Ja en dat gaan we vieren, het 100ste dag-feestje! Nog even te gaan……

Thema Wonen

De laatste weken zijn we druk in de weer geweest rondom het thema WONEN.

Want waar wonen we eigenlijk? Dat was wel even zoeken, naar dat piepkleine stipje op de wereldbol, maar we weten nu dat we Aardbewoners zijn, en zo hebben we verder ingezoomd op Nederland, Montfoort, de straat waar we wonen en dat we niet alleen allemaal een eigen huis hebben, maar ook nog eens een huisnummer en dat dit even of oneven kan zijn.

We hebben gekeken naar een heuse bouwtekening van een architect en zijn vervolgens onze eigen huizen gaan ontwerpen.

  

 

  

 

  

  

  

 

Je hebt rijtjeshuizen, flats, vrijstaande huizen, grachtenpanden, boerderijen, bungalows, huizen met platte daken, met puntdaken, met trapgevels, gekke huizen in de vorm van een schoen of een kubus, Hans en Grietje hebben een snoephuisje…, maar wat nog helemaal niet bestaat dat was een… INPAKHUIS!

  

En zo glijden we bijna ongemerkt in de Sinterklaastijd! Groep 2 ging vingerhaken, de kraag van Zwarte Piet.., nou nou phoe phoe, wat een heerlijk geduldig en rustgevend werkje is dat!

En groep 1 ging aan de slag met Sinterklaas.

 

 

Juf Lida en Schrumpie

Op 25 oktober was de eerste dag van juf Lida, want juf Viona is met zwangerschapsverlof gegaan. Omdat dit voor iedereen toch wel spannend is… en heus waar…., niet alleen voor de kinderen…, had juf Lida stiekem haar huisdier meegenomen in een koffer. Zo stond ze er toch niet helemaal alleen voor.

Deze had ze naar binnen gesmokkeld in een koffertje. De kinderen vonden het maar raar…, een huisdier in een koffer…?

Een vogel die niet kan vliegen…, maar wel kan praten, kan lopen, op zijn buik kan schuiven, kan springen en kan waggelen op zijn billen…?

Eentje die heel erg verlegen is en echt, echt alleen maar uit de koffer wil komen als iedereen heel stil is en vooral op zijn stoel blijft zitten…. Nou dat op de stoel blijven zitten dat lukte, maar wel op het puntje, vol verwachting wat er nu toch uit die koffer zou komen…..?

Heel voorzichtig stak Schrumpie zijn hoofd boven de kofferdeksel uit en daarna kwam langzaam zijn ene poot, gevolgd door zijn andere poot.

Bij het zien van zoveel lieve kinderen, ontdooide Schrump al snel, want ondanks zijn verlegenheid, houdt hij enorm van dansen. Onder begeleiding van muziek uit Dansspetters ging hij helemaal los en de kinderen mochten de bewegingen meedoen.

Voordat hij weer terug in de koffer moest voelde Schrumpie zich zelfs veilig genoeg om bij alle kinderen een knuffel te halen.

En het thema is.. vissen!!

We werken nu rondom het thema vissen. Hiervoor gebruiken we een vaste volgorde:

Vragen - wat weet ik - activiteiten in de groep - afsluiting.

 

Foto 1: vragen van de leerkracht (kernvragen)

 

Foto 2: vragen van de kinderen (wat willen ze zelf over dit onderwerp weten)

 

Foto 3: Wat weet ik al over dit thema?

 

Foto 4: onze woordmuur als startpunt voor wat we gaan leren.

 

En toen hadden we vanmorgen opeens appels in de klas uit de boomgaard van Jasper. Mmmm heerlijk!

 

De letter van de week is...V

 

 

Een impressie van de eerste dagen in de vissenklas!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Informatieavond - de belangrijkste mededelingen op een rijtje
(schooljaar 2017-2018)

Vertelschort
Op vrijdag krijgt uw kind een weekend een vertelschort mee naar huis. Dit schort heeft vier vakjes. Deze vakjes mogen door uw kind (u mag natuurlijk helpen) gevuld worden. U bent bijvoorbeeld in het weekend naar het bos geweest. Een kastanje kan dan in een vakje gedaan worden.
Op maandagochtend vertelt uw kind in de kring wat het in het weekend gedaan heeft. De spulletjes in de vakjes kunnen uw kind helpen bij het vertellen.


Schriftje bij de kleuteringang
Er ligt op de verwarming bij de kleuteringang voor de vissen- en papegaaiengroep een schriftje klaar. Hier kunt u alles in opschrijven wat u graag wilt meedelen aan de leerkracht. Uw kind wordt bijvoorbeeld een keertje door opa opgehaald of heeft een tandarts afspraak,
Graag privé mededelingen niet in het schriftje opschrijven, want andere ouders kunnen dit ook lezen.

Plakboek
Ieder kind neemt een plakboek mee naar school. Wij verzamelen verschillende platte werkjes in dit plakboek. Tijdens een vakantieperiode mag het plakboek mee naar huis om bekeken te worden. Graag na een vakantie weer inleveren.

Gymschoenen
Achter in de vissenklas staat een grote grijze krat met de gymschoenen van de kinderen. Als u nog geen gymschoenen heeft meegenomen, graag zo spoedig mogelijk. Voor de kerstvakantie worden de gymschoenen uitgedeeld, zodat u thuis kunt controleren of de maat nog goed is.

Tas meenemen
Aan het einde van de ochtend of middag wordt er in de kring veel uitgedeeld. Daarom zouden wij het fijn vinden als uw kind ieder dagdeel een tas bij zich heeft.

Pauze  kratten
Geel is voor de ochtendpauze en grijs is voor de lunch. Graag koekjes in bakjes meegeven en drinken in bekers, zodat we op school minder afval verzamelen. Wilt u de bekers en bakjes voorzien van een naam?

Website
Via de website kunt u de vissen volgen. Regelmatig kunt u hier de activiteiten in de klas lezen en bekijken. De nieuwste meldingen staan bovenaan.

Spullen mee naar school
Kinderen nemen graag iets mee naar school om te laten zien. Dit mag. In de klas staat er een mand. Dit noemen wij de meeneemmand. In deze mand legt uw kind hetgeen wat meegenomen is. De juffen bespreken de inhoud van de mand tijdens de dagopening en eindkring. Ook de voorwerpen voor het lettermuseum gaan bij binnenkomst in de meeneemmand.

Inloop
Er zijn vier soorten inloop
1. Vrije inloop – uw kind komt in de klas, er staan werkjes klaar, uw kind kiest een werkje.

2. sterrengroepje  - ieder kind is in een groepje ingedeeld, bij binnenkomst zoekt uw kind het groepje
    op.

3. Naamkaartje met werkje ligt klaar – uw kind zoekt zijn of haar naam en gaat dit werkje maken.

4. Uw kind heeft de middag ervoor zelf een werkje uitgezocht en heeft zijn of haar naamkaartje hierbij gelegd. Uw kind weet dus al een dag van tevoren wat het de volgende ochtend bij binnenkomst gaat doen.

 

Minimusical
Ook dit jaar verzorgen we weer een optreden. De datum volgt nog.

Speelafspraakjes
Het gebeurt helaas nog wel eens dat het mis gaat met speelafspraakjes. Het is handig om een afspraakje met een ouder te maken en niet alleen de kinderen onderling. Dit bespreken wij ook in de kring.

Communicatie per mail naar Anouk of Viona
Wilt u in uw berichten een CC sturen aan de andere juf? 

Het kan altijd voorkomen dat u het ergens niet mee eens bent. Wilt u dan een afspraak maken met de leerkracht en dit niet via de mail communiceren. Een mail kan soms verkeerd overkomen. Wij willen graag met u in gesprek.
 

Ophalen op het schoolplein
De juffen hebben met de kinderen een afspraak gemaakt over het ophalen. Is papa/mama, de oppas, opa/oma nog niet op het schoolplein dan blijft het kind bij de juf staan. Wanneer we papa/mama zien aan komen lopen op de stoep, dan wachten wij totdat u op het schoolplein bent. Dit i.v.m. de veiligheid.

Klassenlijst
Wilt u uw gegevens controleren? Deze lijst ligt  bij de kleuteringang.

Verjaardagskalender ouders
Wanneer is vader of moeder jarig? Wilt u dit invullen? Deze lijst ligt bij de kleuteringang

Omgekeerde oudergesprekken 
Bij de kleuteringang hangt een lijst waarop u kunt intekenen. Alle ouders zien wij graag op gesprek.

 

 


 

 

 

 

 Leerkracht:

Anouk van Veenendaal

Stuur een e-mail
Anouk van Veenendaal
Leerkracht:

Viona Vergeer

Stuur een e-mail
Viona Vergeer

Laatste klassennieuws

Geen nieuwsberichten